10 sfaturi pentru a corecta eficient

Fie că scrii o lucrare ştiinţifică, un articol pentru blogul personal, un comunicat de presă, un eseu pentru şcoală sau un e-mail, este esenţial să te asiguri că textul tău este lipsit de greşeli. Se întâmplă însă, adesea, ca, oricât de mult te-ai strădui, să descoperi că sunt erori care ţi-au scăpat.

Este frustrant, nu numai pentru că timpul şi efortul investite în corectarea textului par irosite, ci şi pentru că sunt genul de scăpări care îţi pot afecta imaginea. Să luăm, spre exemplu, cazul candidatului care se descrie drept „o persoană responsabilă, eficientă şi atentă la detalii”, dar îşi redactează CV-ul cu greşeli.

Sigur că, într-o ierarhie a importanţei, conţinutul ar trebui aşezat întotdeuna înaintea formei, dar prezentarea spune multe despre cel care o livrează şi forma poate face diferenţa dintre „foarte bun” şi „excelent”.

Mai jos sunt câteva sfaturi şi tehnici utile pentru a corecta eficient.

1.       Toate la rândul lor

Nu corecta înainte de a termina de scris. Înainte de a începe să corectezi, asigură-te că nu mai ai nimic de scos din text, de adăugat sau de reformulat. Există modificări mărunte care pot afecta semnificativ ansamblul.

2.       Ia o pauză

E preferabil să iei ceva distanţă faţă de text înainte să începi să-l corectezi. Atunci când abia ai terminat de scris, ai încă în minte ideile cu care ai jonglat şi e posibil să vezi mai degrabă ce-ai vrut să scrii decât ce-ai scris de fapt.

3.       Concentrare şi izolare

Dacă îţi propui să descoperi greşeli, va trebui să îţi concentrezi atenţia exclusiv asupra textului. Nu vei putea face asta în timp ce discuţi cu colegul, arunci o privire pe Facebook, te uiţi la TV sau îţi verifici telefonul. De fapt, poţi, dar să nu te aştepţi la rezultate prea bune. Ideal ar fi să te izolezi câteva clipe de orice ţi-ar putea distrage atenţia.

4.       Hârtia bate monitorul

Citim altfel un text pe hârtie decât unul pe monitor. Dacă ai această opţiune, printează textul înainte de a-l corecta, îţi va fi considerabil mai uşor să descoperi neregulile.

5.       Nume şi numere

Înainte de a corecta textul în ansamblu, treci o dată peste toate numele şi numerele pe care le conţine. E tipul de corectură care poate presupune verificări suplimentare. Dacă întrerupi lectura unei fraze pentru a verifica date, asta îţi va afecta atenţia. Este preferabil să te asiguri că numerele şi substantivele proprii sunt scrise corect înainte de a te concentra asupra coerenţei frazei, a ortografiei sau a punctuaţiei.

6.       De la coadă la cap

Una dintre tehnicile recomandate pentru a corecta eficient este să citeşti textul „în orb”, fără a acorda atenţie sensului, concentrându-te asupra cuvintelor luate unul câte unul.

E greu pentru că îţi împarţi cu bună ştiinţă atenţia între două operaţii diferite:

a)      Să îţi învingi pornirea naturală de a fi atent la sensul celor citite;

b)      Să fii atent la cât de corect sunt scrise cuvintele.

O formulă mai uşoară, la îndemână şi mai eficientă este să citeşti textul invers, de la coadă la cap. Urmăreşti astfel aceeaşi înşiruire de cuvinte, într-o ordine imprevizibilă, în care sensul se pierde automat şi în care creierul nu va mai putea opera „autocorecturi” asupra cuvintelor a căror ordine nu o poate intui.

7.       Cu voce tare

Aceasta este o tehnică apropiată ca mecanism de cea descrisă anterior. Atunci când citeşti cu voce tare eşti nevoit să întârzii asupra fiecărui cuvânt ceva mai mult timp, de multe ori, exact atât cât e nevoie pentru a observa dacă ceva nu e în regulă. În plus, aceasta este, probabil, cea mai bună tehnică pentru a sesiza redundanţele. Auzul este, totuşi, mai sensibil la refrene.

8.       Puterea obişnuinţei

Urmăreşte-ţi greşelile şi observă care sunt recurente. Poţi chiar să-ţi faci o listă cu cele pe care le repeţi frecvent şi să verifici, atunci când scrii un text nou, dacă te urmăresc vechile obiceiuri. Gândeşte-te, spre exemplu, de câte ori ai scris „acre” în loc de „care”.

9.       Să nu mâncăm bunica

Nu uita de punctuaţie! („Să mâncăm, bunica!” sau „Să mâncăm bunica!”)

10.   Sună un prieten

Celor care îţi văd textul pentru prima dată le e mult mai uşor decât ţie să observe greşeli care poate ţi-au scăpat. În plus, dacă e cazul, ţi-ar putea oferi, cu această ocazie, câteva sugestii cu privire la conţinut.

Lasă un comentariu